מהי תקשורת סלולרית?
הטלפון הסלולרי הומצא באמצע שנות השמונים של המאה העשרים. בשנים אלו, פותחה טכנולוגיה המאפשרת שימוש במכשיר טלפון אלחוטי נייד, המהווה למעשה מכשיר משדר/מקלט רדיו, שניתן להשתמש בו למטרה של קבלת שיחות וביצוען בתוך אזורי כיסוי נרחבים. למן הרגע שהומצאה ועד היום – אחראית הטכנולוגיה של התקשורת הסלולרית למהפכה ממש. עם הפיכת התקשורת הסלולרית לזמינה יותר ויותר לציבור הרחב, נפתחו אפשרויות אינטראקציה רחבות היקף שאת גודל השפעתן על החברה קשה לעמוד.
סימן מובהק לעומקה של הטמעת הטכנולוגיה, הוא הקניית מאפיינים אופנתיים למרכיביה. כיום ניתן למצוא בכל מקום טלפונים ואביזרי סלולרי מעוצבים, “רינגטונים” אישיים, חבילות תקשורת שונות וסממנים אופנתיים נוספים. לדוגמה, ניתן לראות כי רבים מאיתנו אינם חשים עוד צורך לענוד שעוני יד, בשל העובדה כי מכשיר הטלפון הסלולרי תמיד עימנו ויכול לענות גם על צורך זה.
כיצד עובדת התקשורת הסלולרית?
האזור המכוסה על ידי כל תחנת בסיס בודדת נקרא “תא” ומכאן נגזר שמה של הטכנולוגיה – “תא” ובלעז – “CELL”. בעברית שמה הרשמי של התקשורת הסלולרית הינו “תקשורת תאית” או “שירותי רט”ן – רדיו טלפון נייד, אך השימוש במושגים אלה אינו נפוץ.
מובן כי לשם ביצוע בפועל של הרעיון הכללי הנזכר למעלה, דרושים פתרונות יצירתיים וחדשניים למגוון בעיות, כגון: הקצאת תדרי השידור, העברת ה”אחריות” לשיחה (או כל העברת נתונים אחרת) מתחנת בסיס אחת לחברתה בזמן שהמנוי נע בין אזורי הכיסוי וכדומה.
בתוך תקופה קצרה של פחות משני עשורים, שירותי תקשורת סלולרית נפרסו, הוקמו רשתות סלולריות עד שכיסו באופן מוחלט את כלל אזורי ההתיישבות של בני האדם. במקביל התכווץ מכשיר הטלפון הסלולרי עצמו, מגודל של קנקן שתיה קלה ועד לפחות מגודלן של שתי קופסאות גפרורים. מחיר המכשירים והשירותים שהם מספקים צנח והמכשיר הסלולרי הפך זמין לכלל הציבור ויצא מהישג ידם של העשירונים העליונים בלבד.
במקביל, השירותים שהקנתה לנו התקשורת הסלולרית הולכים ומתרחבים וחוץ מביצוע שיחות טלפון ניתן גם לקבל ולשלוח תוכן סלולרי, הכולל מסרונים כתובים, תמונות ומזכרים קוליים. בימים אלו, משתכללת בצעדי ענק הגלישה הסלולרית ברשת האינטרנט – על אפשרויותיה הבלתי מוגבלות. בנוסף, מדי יום נוספות ומשתפרות תכונות ופונקציות הכלולות במכשירים עצמם ומגיעות לשיאים חדשים.