כולנו גדלנו על המשחק “אמת או חובה”, כשרבים מאיתנו עדיין משחקים בו במצבים חברתיים שונים. בגרסה המסורתית אנחנו מתיישבים במעגל, לוקחים בקבוק ומסובבים אותו. גרסת האפליקציה בעברית, אותה נסקור עבורכם מיד, מבוססת על אותו רעיון ופשוט מעבירה אותו לשדה המשחק הסלולרי. האם זה עובד? ולמה קמו מתנגדים לאפליקציה הזו?
כך זה עובד
אפליקציית אמת או חובה (עברית) לא באה להמציא את הגלגל, ובסך הכל מבוססת על הרעיון המרכזי והדי מוכר של המשחק: הבקבוק הוא וירטואלי – ניתן לבחור בין שני סוגי בקבוקים – ומסובבים אותו עם תנועת אצבע. את המשימות מקבלים מהמאגר של האפליקציה, שכולל עשרות שאלות של אמת ועשרות משימות של חובה. המבחר באפליקציה קיים אבל הוא לא אינסופי, אם כי משתמשים שרוצים להשפיע יכולים להציע רעיונות משלהם.
אמת או חובה נשאר גם בגזרת האפליקציה משחק שיכול להיות מצחיק ומוצלח מאד לבילוי חברתי, לגרום לאנשים לחייך וגם להסמיק, למתוח גבולות וכן הלאה. זהו משחק בלי מטרה מוגדרת, אין בו מנצחים וגם לא פרק זמן שנקבע מראש: משחקים בו עד שנמאס, וזה בסדר גמור. הבעיה מתחילה כאשר מתבוננים בעובדה שמשחק אמת או חובה לילדים צריך להיות שונה מאשר למבוגרים, הבדל שלא בא לידי ביטוי באפליקציה.
שאלת הגיל (או: למבוגרים בלבד?)
לפני כל משחק באפליקציית אמת או חובה (עברית), השחקנים מתבקשים להכניס את גילם. מי שלא מכניס את הגיל שלו לא יוכל להתחיל את המשחק. עד עכשיו זה די הגיוני. לכאורה, ברור למה הגיל הוא חשוב: הוא יאפשר לכאורה להתאים את המשימות, השאלות והחובות לגילם של השחקנים. משחק אמת או חובה של ילדים בבית הספר היסודי צפוי שיהיה שונה במשימות שלו מאשר משחק של קבוצת חברים בשנות העשרים והשלושים לחייהם. בגילאים צעירים המשימות והאמת יכולות להיות מבוססות יותר על שובבות, על תמימות ועל גילוי ראשוני של האהבה. בגילאים מבוגרים המשחק נוטה להיות פרוע, חושני, סקסי ולעיתים גם פרובוקטיבי.
הבעיה העיקרית היא שאפליקציית אמת או חובה (עברית) לא ממש עושה את האבחנה הזו, וגוררת בכך הרבה ביקורות של משתמשים. לשם הבדיקה הכנסנו את הגיל 12, שאמור להציע משימות תמימות (יחסית, כי היום ילדים מתבגרים הרבה יותר מהר מאשר בעבר).
חלק מהמשימות שנתקלנו בהם הן משימות שלדעתנו לא מתאימות לגילאים אלה. בלי קשר לסוגיה האתית, נראה שהגיל לא משחק תפקיד (יש משימה במסגרתה צריך לנחש את המשכורות של השחקנים האחרים. בני 12, כן?). מביקורות הגולשים עולה שחלק משמעותי מהמשתמשים באפליקציה היו ילדים שנחשפו לכן לתכנים הלא נעימים האלה. יש שיגידו שזה לא סוף העולם, אבל כך או כך מדובר לדעתנו בפגם שפוגע מעט בהנאה מהמשחק ומההתאמה שלה לקהל היעד.
בחינם. אבל יש פרסומות מעיקות
את אפליקציית אמת או חובה (עברית) אתם יכולים להוריד למכשיר הסלולרי שלכם ללא כל תשלום, וגם המשחק באפליקציה אינו כרוך בעלויות. הבעיה היא שהמחיר שמשלמים כאן, בצורה עקיפה, פוגע מאד בחוויית המשחק. אחת למספר שניות מופיעה על גבי המסך פרסומת קולנית, לפעמים בהפתעה ובלי שאנחנו עושים משהו.
בחלק מהמקרים מופיעה פרסומת אחרי פרסומת. הפרסומות האלה פוגעות לדעתנו ברצף של המשחק ובהנאה ממנו. עם כל הרצון הדי ברור של המפתחים לעשות כסף על אפליקציה שבוודאי עמלו עליה זמן רב, היה ניתן לדעתנו לצמצם במידה מסוימת את היקף הפרסומות.