הודעות טקסט – SMS

שליחת הודעות טקסט קצרות (SMS – Short Message Service) אשר קיבלו את הכינוי "מסרונים" בעברית, היא השרות הנלווה לשיחות הטלפון הסלולרי, אשר זכה להצלחה הגדולה ביותר מכל שירותי התוכן הסלולרי האחרים.

הצלחה של תכונה זו הייתה בלתי צפויה, מכיוון שמשיקיה סברו כי כתיבת טקסט באמצעות המקשים של המכשיר הסלולרי תהייה מורכבת ומסורבלת מידי. במבט לאחור ברורים יתרונותיה של הטכנולוגיה, בהם נדון בהרחבה בהמשך, ואין פלא כי יש מדינות בהן מספר הסמסים הנשלחים, עולה על מספר השיחות המבוצעות.

תחילת דרכו של הסמס

האפשרות לשליחת הודעות טקסט החלה את דרכה בעולם הסלולרי בשנת 1992. המערכת פותחה במקור כדי להעביר הודעות בקרה מהרשת הסלולרית אל מכשיר הקצה (הטלפון הנייד האישי) ולהפך. לצורך העברת ההודעות הותקנו שרתים יעודיים בתחנות הממסר הסלולריות, אשר תוכננו להעביר את ההודעות בשיטת שמור ושגר (Store and Forward).

העברה זו לא נעשתה תוך כדי שימוש בתדרים המוקצים לשיחות, אלא בתדרים המוקצים לאיתותים בין תחנות ה"תא" למכשירים, בינן לבין עצמן ובינן לבין תחנות הממסר.

סיבות רבות הביאו את מפתחי הטכנולוגיה לחשוב כי הודעות הטקסט לא תהיינה אטרקטיביות עבור המשתמשים הפרטיים. חלק מהם טענו כי גודל ההודעה האפשרית קצר מדי וכי הקלדתה במקלדת המקשים המוגבלת של הטלפון הנייד – מסורבלת מידי, במיוחד כאשר יש צורך להוסיף סימני פיסוק ושאלה. חלק מהמפתחים סברו כי הקהל לא יטרח להקליד הודעות, כאשר אפשר פשוט לחייג ולדבר.

יתרונות ה- SMS והפופולריות הבלתי צפויה

עם השקת טכנולוגית ה-SMS נצפו שיעורי חדירה והיקפי שימוש שהלכו וגדלו בקצב מסחרר. בתחילה היו אלה המשתמשים בקרב הנוער והאוכלוסייה הצעירה, אשר אימצו את הסמסים כשיטה מבוקשת לקשר ביניהם. הקושי שבהקלדה נתפס בעיניהם כאתגר והשירות פתח אפשרות להתקשרויות דיסקרטיות, כגון שיחות חולין במהלך שיעור בכיתה.

מתחילת המאה הנוכחית, הגידול השנתי בכמות ה-SMS המועברים הוא מסחרר ומסתכם בכמה מאות אחוזים בשנה. במדינות מסוימות, דוגמת הפיליפינים, יותר סמסים נשלחים משיחות טלפון שמתבצעות. כאשר שוקלים את היתרונות הברורים של הסמס הפופולריות של השירות הופכת ברורה.

יש יתרון גדול באפשרות לנסח פניה מראש בנחת ולשלחה בבת אחת, על פני הצורך להתבטא בעל פה תוך כדי שיחת טלפון.

מסתבר כי התקשרות דרך הודעות טקסט בדרך כלל זולה יותר מביצוע בשיחת טלפון. עלות כל מסרון היא נמוכה וניתן לדחוס די הרבה לתוך ההודעה הקצרה. כיום, מספר המילים שניתן לשלוח משתנה בין הרשתות, המסלולים ומכשירי הטלפון השונים, אך סדר הגודל של אורכו המקורי עמד על מאה ושישים תווים.

יתרון נוסף הטמון בשליחת סמסים, הוא העובדה שניתן לקבל ולשלוח אותם בצורה דיסקרטית גם תוך כדי פעולות אחרות, כמו עבודה, שיעור, פגישה ועוד. בנוסף, ניתן להפיץ הודעה זהה למספר גדול של מנויים בו זמנית, אופציה המאפשרת העברת ידע באופן מהיר לכמות רבה של אנשים.

hשומים חדשניים מאפשרים שירותים נלווים כמו קבלת הודעות קוליות באמצעות SMS וכן שימוש ב-SMS במערכות אחרות (כמו מוקדי ביטחון וכדומה).

כיום מפתחות חברות הסלולר את שירותי ה – MMS שבאמצעותו מתאפשרת העברת הודעות טקסט ארוכות יותר, וכן העברת תמונות, קבצי קול ואף וידאו. קוריוז מעניין הוא, כי אחת ההתרעות המודיעה על קבלת סמס היא סדרה של שלושה צלילים קצרים, שניים ארוכים ושוב שלושה קצרים, אשר פירושה במורס הוא SMS.


דילוג לתוכן